Jesienne gotowanie

Jesień to pora obfitości warzyw i owoców, a jednocześnie coraz krótszych, zimniejszych dni. Ten okres wymaga od nas zwiększonego dbania o zdrowie i stosowania diety bogatej w witaminy, przypraw rozgrzewających: imbiru, kurkumy, cynamonu, pieprzu czarnego, kardamonu czy goździków. Dzięki nim poprawimy krążenie i szybciej się rozgrzejemy.

Członkowie Stowarzyszenia „Nowe możliwości”, Miejskiej Biblioteki Publicznej w Nisku oraz panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Nowosielczanki” wzięli udział w drugich warsztatach kulinarnych, na których tematem przewodnim było gotowanie i pieczenie z produktów charakterystycznych dla tradycyjnej kuchni jesiennej.

Skupiłyśmy się na daniach lubianych w naszych domach, przygotowanych ze świeżych, sezonowych produktów. Wśród przyrządzonych potraw znalazły się m. in.: pierogi z kapustą i grzybami, tradycyjne ruskie, z kaszą oraz ze śliwkami, kapuśniaczki czy rozgrzewająca zupa dyniowa z grzankami. Część potraw przygotowałyśmy z myślą o wegetarianach, diabetykach, cukrzykach czy osobach z nietolerancją na laktozę oraz gluten. Okazuje się, że przygotowanie takich potraw wcale nie jest trudne i wystarczy użyć ogólnie dostępnych zamienników. Zwykły cukier można zastąpić ksylitolem bądź stewią, zamiast soli użyć aromatycznych świeżych czy suszonych ziół. Mamy nadzieję, że wiedza zdobyta na warsztatach przyczyniła się do wzbogacenia wiedzy uczestników i pozwoli im na przygotowywanie zbilansowanych, zdrowych, pysznych i sycących dań dla siebie i swoich rodzin.

Zadanie sfinansowane ze środków pochodzących z zadań publicznych Gminy i Miasta Nisko.