Z przepiśnika mojej babci

W czwartkowe popołudnie w kuchni Koła Gospodyń Wiejskich „Nowosielczanki” odbyły się pierwsze warsztaty, gdzie swoimi talentami kulinarnymi mogły się wykazać dzieci i młodzież pod okiem pań z koła. Uczniowie po wcześniejszych rozmowach z rodzicami i dziadkami przygotowali przepisy ulubionych potraw, które goszczą w ich domach. Często są to unikatowe przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, niejednokrotnie o ciekawie brzmiących nazwach.

Spośród wielu zaproponowanych przepisów wybranych zostało kilka. Wśród nich dania na słono, przekąski, pieczywo, desery. Efektem paru godzin spędzonych w kuchni były m. in. deser lava cake, pierogi na waflu, pizzowe paluchy, proziaki, seraki czy ciasto babusi. Zarówno przygotowanie posiłków jaki  jak i ich degustacja wszystkim sprawiła wiele przyjemności. Już cieszymy się na kolejne warsztaty, na których to dorośli będą uczyć dzieci i młodzież tajników gotowania i pieczenia oraz podzielą się z nimi przepisami na swoje ulubione dania.

Warsztaty kulinarne “Z przepiśnika mojej babci” to jedno z cyklu zadań inicjatywy Stowarzyszenia „Nowe możliwości” działającym przy Miejskiej Bibliotece Publicznej w Nisku. Realizowane są w ramach projektu „Podkarpackie Inicjatywy Lokalne 2021-2023” dofinansowanego ze środków Programu: Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Regionalnymi Operatorami Projektu są: Fundacja Przestrzeń Lokalna, Fundacja Fundusz Lokalny SMYK, LGD Stowarzyszenie ”Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej, Stowarzyszenie LGD „TRYGON-Rozwój i Innowacja”.