Sztuka, która cieszy oko i podniebienie

W poniedziałek 11 marca w siedzibie KGW „Nowosielczanki” odbyły się warsztaty carvingu, które poprowadziła Pani Jolanta Grabiec, wicemistrzyni świata w carvingu. Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, która przywędrowała do nas z Dalekiego Wschodu. Stała się już dyscypliną na konkursach kulinarnych w Europie i na świecie, choć w Polsce zaczyna dopiero zyskiwać szerszą popularność.

Pod czujnym okiem Pani Jolanty uczestnicy uczyli się, jak wyczarować barwne motywy roślinne i zwierzęce z ogórka, pomidora, rzodkiewki, marchewki czy jabłka. Wyrzeźbione elementy można wykorzystać do ozdabiania sałatek, kanapek, przystawek, deserów czy jako samodzielne dania. Takie dekoracje świetnie sprawdzą się na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, weselach czy innych okazjach, podczas których istotną rolę odgrywa strona wizualna podanych potraw.

Zajęcia były bardzo ciekawe i kreatywne, a atmosfera miła i pełna humoru. Wszyscy zgodnie przyznali, że będą wykorzystywać zdobytą wiedzę i nadal ją rozwijać oraz wykorzystywać przy różnych kulinarnych okazjach.

Warsztaty carvingu sfinansowano z Grantów Norweskich.

#niskocorazwyzej
#funduszenorweskie
#ministerstwofunduszyipolitykiregionalnej
#rozwojlokalny