Warsztaty kulinarne “Z przepiśnika mojej babci”

W poniedziałek, 3 października odbyły się drugie warsztaty kulinarne zorganizowane przez Stowarzyszenie „Nowe możliwości” w ramach projektu „Z przepiśnika mojej babci”. Tym razem to dorośli zdradzali dzieciom sekrety gotowania i pieczenia. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Nowosielczanki” udzielały instrukcji młodym kucharzom, dzieliły się własnymi trikami kulinarnymi, które z powodzeniem stosują od lat we własnych kuchniach. Wspólna praca zaowocowała wspaniałymi, prostymi, tradycyjnymi potrawami, które cieszyły oko i podniebienie. Wśród dań znalazły się: łazanki, knedle, pulpeciki z kapustą, pierogi, tradycyjna staropolska szarlotka czy Fale Dunaju. Wspólne gotowanie i pieczenie było świetną zabawą w miłej atmosferze i pozwoliło na wymianę cennych doświadczeń oraz zdobyciu nowych umiejętności.  

Warsztaty kulinarne już za nami. Teraz mając już przepisy na sprawdzone i pyszne dania, będziemy mogli je zamieścić we własnych przepiśnikach. Kolejne wspólne spotkanie będzie okazją do stworzenia właśnie takiego zeszytu na przepisy według własnego pomysłu pod okiem profesjonalisty od techniki scrapbookingu.

Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Z przepiśnika mojej babci” realizowanego z inicjatywy Stowarzyszenia „Nowe możliwości” działającego przy Miejskiej Bibliotece Publicznej w Nisku. Projekt realizowany w ramach: „Podkarpackie Inicjatywy Lokalne 2021-2023” dofinansowanego ze środków Programu: Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030. Regionalnymi Operatorami Projektu są: Fundacja Przestrzeń Lokalna, Fundacja Fundusz Lokalny SMYK, LGD Stowarzyszenie ”Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej, Stowarzyszenie LGD „TRYGON-Rozwój i Innowacja”.