Warzywne wariacje kulinarne

W ostatni, upalny dzień czerwca Stowarzyszenie „Nowe możliwości”, Miejska Biblioteka Publiczna w Nisku i członkowie Koła Gospodyń Wiejskich „Nowosielczanki” wzięli udział w warsztatach „Warzywne wariacje kulinarne”.  Było bardzo sympatycznie, pracowicie, zdrowo, pysznie i warzywnie.

Warsztaty kulinarne miały na celu stworzenie prostych, zdrowych i smacznych dań z tanich i szeroko dostępnych produktów. Staraliśmy się dobierać składniki poszczególnych portaw tak, aby były jak najbardziej ekologiczne, zdrowe i zbilansowane. Podczas przygotowywania kolejnych sałatek, zup, przystawek wymienialiśmy się pomysłami i doświadczeniami kulinarnymi. Okazuje się, że dla każdej pani domu, która chce przygotowywać zdrowe, wartościowe i smaczne posiłki, bardzo ważne jest posiadanie własnej, choćby najmniejszej przydomowej działeczki czy szklarni. Daje to możliwość uprawiania własnych, ekologicznych warzyw, które stanowią podstawę większości posiłków kuchni letniej.

Wśród dań zaprezentowanych na warsztatach znalazły się m. in. chłodnik z botwiny z ziołami, ptysie na słono z warzywami, sałatki: feta, z kalafiora, z awokado i z pistacjami, szaszłyki warzywne, krokiety z pieczarkami, zapiekanka warzywna. Były to przepisy, które świetnie sprawdzą i na co dzień i na specjalne okazje.

Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie kulinarne, które planujemy za kilka miesięcy!